Az OTP Bank nyíregyházi fiókja

A nyíregyházi Takarékpalota rekonstrukciója és átalakítása

A Takarékpalota impozáns külsejű épülete Nyíregyháza egyik legjelentősebb építészeti remeke, gazdagon tagolt homlokzata is utal a pénzpalota funkciójára. A műemléki védelem alatt álló épület a 19. századi felgyorsult gazdasági fejlődés egyik legfontosabb épülete Nyíregyházán eklektikus stílusban 1912-ben épült (építész Hubert József) az akkori Takarékpénztár Egyesület és hitelbank, lakások és üzletek elhelyezésére. A három szintes zártsorú beépítésben álló, összetett alaprajzú épület szárnyai egy háromszög és egy téglalap alaprajzú udvart zárnak közre. Homlokzatát 2000-ben újították fel, majd a teljes rekonstrukcióra 2011-ben került sor.
Az épület jelentős részében jelenleg is az Otp Bank székel, az alsó szintjén régóta bankfiók működik.
A bankfiók terében a kéthéjú üvegtető alatt elhelyezkedő patkó alakú eklektikus bútorzat volt az eredeti fogadócsarnok vendégforgalmi határa. Az új kialakításnál a tér funkciójában nem változott:  a mára megnövekedett ügyfélforgalom indokolttá tette a bútorozás és ügyfél kezelés átgondolását. A meglévő régi, patkó alakú pultrendszer aszimmetrikus áttöréseivel megnyitottuk a teret  hátrafelé, így a jelenlegi kötött pultrendszer helyett szabadabban elhelyezett, térbeálló bútorcsoportokból tudtuk ki alakítani, megnövelni az új ügyfélforgalmi teret.
Fontosnak tartottuk a ’régi’ meglévő- és az ’új’ OTP standard bútorok karakteres megkülönböztetését, hangsúlyok teremtését a térben, mind formai, mind anyaghasználati szempontból. A meglévő patkó alakú pult restaurálásra került, míg a kibővített ügyféltérben az OTP standard bútorokat visszafogott színvilággal terveztük meg.
A tér világítását is a meglévő eklektikus térrendszernek rendeltük alá, hangsúlyozva azt:
A meglévő csillárokat felújítás után visszahelyeztük és kiegészítettük, a szélső tér süllyesztett mélysugárzókat- és peremvilágítást kapott, a munkapultoknál helyi megvilágítást alakítottunk ki.
Belsőépítészeti tervezés I ArtFront Hungary Kft.
belsőépítész vezető tervező I Göbölyös Kristóf
belsőépítész munkatárs I Tallián Anikó
építész vezető tervező I Koch József (Patio bt. Építész iroda)
építész munkatársak I Horváth Margit, Sági Adrienn, Ducsai Melinda (Patio bt.)
helyszín I 4400 Nyíregyháza, Rákóczi utca 1.
tervezés éve I 2010
kivitelezés éve I 2011
tervezési terület I 382m2
építtető I Otp Bank Nyrt.
gépész tervező I Kiss Gusztáv
erősáramú tervező I Gali Csaba
lebonyolítás I Kraftszer Kft. – Ling Imre
Foto I Csutkai Csaba
szöveg I Göbölyös Kristóf
Translate »