Workcafe

MVM székház aula- és kapcsolódó terek újragondolása, Budapest Hungary

for english version please scroll down 🙂 Az MVM székház megépítése óta az MVM Group komoly  szerkezeti és személyi átalakításon, szemléletmódváltáson ment keresztül. Az új elvárások új lehetőségeket nyitottak, egyben új feladatokat generáltak a cég életében. Többek között komoly hangsúlyt kapott a vállalatnál az egyén „jóléte és jólléte”, amely immár nem csupán a munkavállaló-, hanem munkáltatója számára is fontos. A szervezetkutatások szerint közvetlen kapcsolat mutatható ki a dolgozói elkötelezettség, lojalitás, produktivitás és kreativitás, valamint a tágabban értelmezett munkahelyi környezet között. Többek között ennek jegyében az  MVM Csoport belső, Innovációs Díj pályázatot hirdetett 2016. tavaszán, mely alkalmat teremtett a székház földszinti közösségi tereinek újragondolására. A pályázatra az üzemeltető (Római Irodaház Kft. által benyújtott) „WorkCafe” projektet a pályázati zsűri megvalósításra érdemesnek ítélte, míg a tényleges kivitelezésre 2017-ben került sor.

A pályázat lényegi eleme a belsőépítészetileg attraktív aula tér revitalizálása, a vállalat munkavállalói részére a well-being jegyében: az ókori görög városállamok agóráinak mintájára az aulát és kapcsolódó tereit (WorkLab, WorkCafé és étterem, illetve a terasz) eleven és pezsgő élettel, új funkciókkal és tartalmakkal akarták megtölteni.

A Székház építéskor például az aulából nyíló múzeum teret, ami a gyakorlatban már előtte is a külsős munkatársaknak biztosított munkateret, és a belső munkatársakkal való egyeztetések, kommunikáció színtere volt, most fejlesztették és ebből lett a workLab. Akusztikailag védett teret építettek ki, kisebb tárgyaló egységekkel és emelt munkaállomásokkal, melyeket  növényekkel és paravánokkal szeparálnak egymástól.

Korábban hangsúlyosabb kapacitást szántak például az aula térből nyíló büfé belső „kisbolt” jellegének, ami nem vált be így a belső kommunikációt támogató workCafé nőtte ki magát belőle. A kávézás és szociális kapcsolatok színterévé fejlesztették, szőnyegpadlós boxok kialakításával, barátságos lámpák és növények telepítésével és vidám, fiatalos krétaírt fallal egy laza (munka) kávézóvá alakult.

A vállalati étterem eddig  jellemzően napi 3 órát aktív terét a teljes munkanap idejére akarták aktivizálni a belső átalakításokkal: magas asztalok és bárszékek elhelyezésével adtak keretet egy-egy projektmegbeszéléshez, rövid tárgyaláshoz a mobil bútorok cseréjével modern és fiatalos hangulatot teremtettek. Fontos, hogy az aula-kert közötti közlekedőt hangsúlyozzák és átláthatóbbá tették az átszervezéssel. A falak mentén kiállításokhoz készítettek elő installációt, ugyanis az MVM régóta lehetőséget teremt a vállalati dolgozók számára is, de meghívott művészek részére is kiállítások rendezésével, ezek támogatásával. Az aula tér a külső és a belső világhoz való kapcsolódás tere, itt zöldfalat telepítettek, ami a fenntartható fejlődés üzenetét közvetíti és fokozza a fizikai és vizuális jó közérzetet,  alaprajzilag átszervezték úgy, hogy a kisebb csoportokban történő egyeztetések lehetőségét biztosítsák. LED falat építettek ki, amelyek aktív kommunikációs felületek a vállalat dolgozói felé, bemutathatják a tagvállaltok működését, információkat, aktualitásokat közölhetnek rajtuk keresztül.

A kialakítás során döntő szerepe van a WIFI hálózatnak, a mobil eszközök tölthetőségének, ennek kiépítésére különös figyelmet fordítottak.

A WorkCafé projekt – mára úgy tűnik bevált, találkozott a kereslet a kínálattal: a dolgozók belakták és aktívan használják az új tereket!

english:

MVM Group has seen a significant business and organisation development since the construction of its headquarter finished. These structural changes generated new tasks and assignments which resulted in the increased emphasis on employee morale within the company group – the key aspect of commitment, loyalty, productivity and creativity. Based on researches in the field of company organisation the topic in question is closely linked to the atmosphere of the workspace. The MVM Group announced its first Innovation Award in spring 2016, which enabled the possibility to reconsider the community spaces on the ground floor. The jury deemed the project „WorkCafé” by the operator of the office building, Római Irodaház Kft to be worth implementing, resulting in the implementation of the project with success in 2017.

The core of the application was to revitalise the attractive hallway in the spirit of ‘well-being’. Just like an ancient Greek city’s agora, the hall and its connected areas (WorkLab, WorkCafé, canteen and the terrace) were aimed to be filled with buzzing life, new functions and content.

Visioned during the time of the construction of the Headquarters, the industrial museum has never been used in its original function and was mostly used as a venue for staff trainings. The WorkLab of today was founded in this space, providing workspace for external staff and a place for communication and meetings for the staff. An acoustically safe space was created with smaller meeting points and elevated work stations separated by plants and screens.
From the “corporate cafeteria” or “convenience store” of old times, workCafé became the scene of internal communication, collaboration and social relations. Through the installation of carpet tiled cubicles and pleasant lamps and plants, the area evolved into a joyful, youthful area relieved by sketchy walls.

Before the canteen was only used 2,5-3 hours a day, leaving the valuable, many hundred square meter area unused throughout most of the day. An inviting community area was created by placing elevated desks and bar seats, installing surfaces to enhance digital internal communication, the full replacement of the furniture and by realising a youthful atmosphere. Making the corridor between the hallway and the garden more transparent was paramount during the reorganisation. Since MVM has been encouraging its employees and invited artists to organise exhibitions, the required installations were prepared by the walls.

The hallway is a place to connect to both the inner and the outside world: a huge greenwall was installed to improve physical and visual well-being by presenting the message of nature and sustainable development. By placing attractive furniture, smaller group meetings can be arranged. As a mean of external communication, a large LED wall was installed for the arriving guests. The new Wi-Fi network and the outlets to charge mobile devices have an indispensable role as well.

It appears that WorkCafé has fulfilled its mission, demand met supply: the employees made it their own and use it regularly.

D Í J A K / P R I Z E S

AZ ÉV KÖZÖSSÉGI TERE 2017 / Döntős

P U B L I K Á C I Ó K / P U B L I C A T I O N S
Modern agora a Római Irodaházban | http://epiteszforum.hu 2017. október 30.
Modern agora a Római Irodaházban | OCTOGON online / 2017 november 07.
Római irodaház Kft. / Europadesign
Az MVM GROUP székházának földszinti közösségi terei | azevirodaja.hu nevezők 905
Újragondolt közösségi terek
| eliteszforum.hu 2018. 03. 12 CET 17:20

T  E  R  V  E  Z  É  S 

belsőépítészeti tervezés │ Art Front Hungary Kft.
belsőépítész vezető tervező │ Göbölyös Kristóf
belsőépítész tervező │Bakó Attila
alapkoncepció | Pálla Gábor | ügyvezető igazgató, Római Irodaház Kft.

tervezés éve│ 2016 – 2017
kivitelezés éve │ 2017

ügyfél │ Római Irodaház Kft.
cím │ Szentendrei út 207-209, Budapest, 1031 Hungary
tervezési terület │ cca. 870 m2
Használók napi létszáma | 1000-1200 fő/nap
beruházó│ Római Irodaház Kft.
lebonyolítás│ Pálla Gábor | ügyvezető igazgató, Római Irodaház Kft.

közreműködő partnerek |
paraván és bútor – aula tér | Európa Design |
irodabútor – WorkLab| Blue Business Interior Kft. |
bútorozás – WorkCafé és étterem | Basic Collection |
zöld fal | Green Fortune  |
AV berendezések | Intertone |

fotó│©Vitáris László, ©Europadesign

szöveg I Göbölyös Kristóf

Tervek

Ilyen volt