A Dentsu Aegis Network Hungary Média Kft. médiaügynökség irodái

Kacsa utca 15-23. 2. emelet, Budapest 1027, Magyarország | Residence 1 Irodaház

AZ ÉV IRODÁJA 2014 DÍJ

Az Aegis Network Media ügynökség korábbi- Kacsa utcai, a REsidence 1 épület 4. emeleti irodáit még 2011-ben terveztük meg először, a Platinium Kft. Törőcsik Ferenc belsőépítész irodájával, ahol Ferivel közösen vezettük a tervezési munkákat. Ekkor alakult ki egy jó pár olyan design elem, amelyek a második, 2014-es Aegis iroda tervezésénél a Megrendelői igényeivé válva, mint elvárásokat vettünk figyelembe az irodatér megformálásánál. Ilyenek voltak például a szabadon hagyott nyersbeton mennyezet látszó gépészettel, a random módon szórtan elhelyezett világítás, ahol a lámpatestek felett a betonfödémre festett fehér flekkek indirekt módon verik vissza a fényt, a táblákban belógatott álmennyezeti szigetek és sok beépített bútor, mint például a konyha, vagy az üvegfalak, amelyeket át is hoztunk a 4. emeletről.
Az újabb, 2013-as tervezésű és 2014-es megvalósítású 2. emeleti kialakítás tervezésére a megbízást a tervező műtermem pályázaton nyerte el, a koncepció tervek megversenyeztetése alapján. Mégis később a tervek további fázisát kooperációban készítettük a Platinium irodával: az elfogadott koncepció tervünket a Platinium Kft.-vel és szakági tervezőivel fejlesztettük tovább kiviteli tervvé.
Még egy érdekessége volt a tervezésnek: az Aegis Media ügynökség kreatív igazgatója, aki a Megrendelőt képviselte felénk, eredetileg építész tervezőként dolgozott az Aegis Media egyik kiinduló kreatív cégének alapítójaként a Kirowski-nál. Igazán izgalmas, amikor az egyeztetések nyelvezete közös alapokról indul és a Megrendelő – szakmaiságánál fogva – igen kreatív módon vesz részt a fejlesztésben.
A csapat tehát jó volt, és végül a megvalósítás is jól sikerült.
A tér mérete, a bérleményi terület formája több lépcsőben több szempont szerint alakult ki: első volt, hogy a közel 155 fős létszámon belül több kisebb csoport, kreatív csapat is dolgozik elkülönülten és együttműködésben is: gondoljunk például a kreatívokra, a grafikusokra, a médiaszervezőkre és az accountokra, akik hol együtt, hol külön dolgozva hozzák létre a projekteket. A csoportok vezetői is a dolgozók között ülnek, itt csak egy főnöki iroda van, a többi főnök első ránézésre nem is látszik, hogy főnök…
Cellás terület csak az akusztikai és esztétikai igényekkel megjelenő kisebb-nagyobb méretigényű tárgyalóknak és az igazgatónak jutott – no meg a könyvelésnek…
Igazándiból ez volt – az előző iroda tapasztalataiból leszűrt egyik legfontosabb igény, hogy sok-sok tárgyaló kell. Nagyon sok. Ezek méretben legyenek nagyon különbözőek, és a további terektől való szeparációjukban is. Szükség volt egy reprezentatívabb nagy és egy kisebb tárgyalóra, ezeken kívül több 3-5 fős kis tárgyalótérre. Ezek egy része, az operatív munkahelyek közé ékelődő longue-os kialakítású – mi úgy neveztük el, hogy – in-between (magyarul köztes, közötti) tárgyalók lettek, amelyeknek a körülöttük lévő munkacsoportok létszámának változása függvényében változtatható a méretük, vagy akár a helyük is. Ezeket átszerelhető „szőrös deszkából épített doboz” falakkal szeparáltuk le a munkaterületektől. Kialakításuk karaktere szcenikus (díszlet) jellegű: mindegyik valamiféle hangulatot idéz meg, jellemzően a Budapesti romkocsmáiból merített posztindusztriális, a 70’évek tárgyaival megtűzdelt vegyes, mixelt jelleget.
Jellemző továbbá a legtöbbre, hogy az un. idea-board-okat befogadó szőrös-deszkafal, vagy krétával írható tábla van bennük, amit lehet tépni, szögelni, ráakasztani, vagyis több brainstorming tárgyi eredményének befogadására, megtartására, ráfüggesztésére alkalmasak, nem kell félteni őket, hogy hamar elfoszlanak az igénybevételtől.
A bérleményi területet így a fejjel lefelé álló T alaprajznak megfelelően alul az egyterű operatív munkahelyek, köztük az in-between tárgyalókkal, kreatív falakkal, míg a T szárában felül a cellás ügyféltárgyalók, kistárgyalók, és a jogi osztály, meg a könyvelés foglalja el.
Az alábbiakban próbálom leírni a tér elemeit tematikusan:

Cellás tárgyalók kialakítása:

Egy-egy tárgyaló esetében fontos volt az otthonosság-, a gondolat szabadsága légkörének megteremtése, ugyanakkor a szükséges támogató technika felvonultatása sem maradhatott el az Y generáció által használt terekben: a képernyő megosztásának lehetősége, ahhoz, hogy az egyedileg elkészített munkarészek közös felületen bemutathatóak, megvitathatóak legyenek. A szabadság érzését hivatott támogatni a nagy mennyiségű növényzet beépítése: majd mindegyik cellás tárgyalóból lehet látni a sok dzsungelnövényt, illetve itt is megjelenik a kültéri deszkafalakat, tóparti stégeket idéző fűrészelt deszkaburkolat a falakon.

kreatív tárgyalók kialakítása az operatív munkahelyek között:

A munkahelyek közé telepített nyitott, informális egyeztetéseket kiszolgáló longe-os részek, úgynevezett in-between tárgyalók…
Karakterükben dominál a szcenikus jelleg: minden kreatív tárgyalónak egyedi hangvétele van, a mai romkocsmák hangulatát felidézve az ide betérőt egy karakteres világba repíti el…
A tárgyalók felszerelése: 2-5 db ülőbútor, 1-2 db asztal – dekor lámpák – mobil szőnyeg – ablak esetében függöny.
A tárgyalók része a fűrészelt deszkákból épített úgynevezett Kreatív fal, amely rajzolható, írható, tűzhető felületeivel befogadja az „idea-board”-okat.
A kreatív tárgyalók tereit egyrészt vizuálisan, másrészt akusztikailag is szeparálni kívántuk az operatív irodától, hogy a közös gondolkodás „zsibongása” ne zavarja az elmélyülten dolgozókat. Így falaik gyorsan átszerelhető térelhatároló falak lettek, deszkákból, doboz szerűen összeépítve. Alkalmasak tárolásra (design újságok, tárgyak) illetve ötlet boardok kihelyezésére.

burkolatok

Az eddigi tapasztalat alapján a lekávézott, elkopott szőnyegek pótlásakor a frissen szállított csere szőnyeg mindig eltérő színű… ez volt az indító gondolata a szőnyegezésen való gondolkodásnak: a kiosztásához inspirációként a Google Earth ortho fotókon látható szántóföldek, megművelt területek színvilágát és grafikai jellegét alkalmaztuk. A Szántóföldek, megművelt területek színkarakterisztikája és grafikai jellege szerint osztottuk a padlót 10-25m2 nagyságú random méretű mezőkre. Ezeket a mezőket töltöttük fel, azonos családból származó, különböző színű szőnyeggel. Így csere esetén nem látszik majd a színeltérés…

hangcsillapítás az egyterű irodában és a nagy terekben:

Az egyterű irodákban a kreatív tárgyalók, illetve a munkacsoportok között deszkákból épített magas, a födém és padló közé állítható lábakkal befeszített panelekkel oldjuk meg a visszhang csillapítását, illetve az áthallás csökkentését az ily módon kialakuló egyes tércsoportok között.
A meglehetősen alacsony belmagasságot (290cm-es vasbeton födém alsósík) – már az előző iroda tervezésénél sem csökkentettük, csak részlegesen, belógatott mennyezeti elemekkel, ott, ahol ez szükséges volt, elsősorban a gépészet miatt. Itt az új helyen ezt a tapasztalatot megtartva alakítottuk ki a lakkozott vasbeton födém alatt a szabadon szerelt gépészetet (ami azért plasztikájával ad egy hangszóródást a térben), illetve ismét, a födémsík alá függesztett gipszkarton elemeket, változó méretű kazetták-at hoztunk létre. A leg zajosabb térben, a konyha-étkezőben kör alakú, textil kárpitozott, befüggesztett lágy anyagú tárcsákkal csillapítjuk a visszhangot, a zsibongást.

Világítás:

A nyers, lakkozott vasbeton födémen fehér flekkeket festettünk a lámpák felett, elsősorban a jobb reflexió elérése érdekében. Persze az, hogy a mennyezet sötét avagy világos, annak megvilágításától függ. Az indirekt lámpák a más esetekben sötétben maradó mennyezetet is világítják, jobb közérzetet biztosítva ezzel a térben tartózkodók részére, mivel a világos mennyezet jobban hasonlít a nappali égbolthoz, mint a sötét. No és tudható, hogy az ember biológiailag nappal aktív, amikor az égbolt világos.

növényelhelyezés:

A programtervben már igényként merült fel a növényelhelyezés megformálása az irodaterekben, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy ha ez nem tervezett, akkor a dolgozók meglehetősen vegyesen rakják teli színes száradó növényzettel az irodát. A zöld fal túl drágának bizonyult, így esetünkben a növénycsoportokat koncentrált ültető gödrökben, részben az álpadlóba süllyesztve, egyenletes kiosztással telepítettük a térben. Most szinte minden pontjáról az irodának rá lehet látni valamelyik növényszigetre. A dús növényzet elhelyezése egy ilyen „sűrű” irodatérben igen fontos, mert természetesen kellemesen kondícionálja a levegőt és látványuk megnyugtató, rájukpillantva hagyja szabadon kalandozni a fantáziát, vagy csak kellemes benyomást kelt az emberben..

recepció – video fal – zöld ültetőláda – trófeák… mi kell még a jó reprezentációhoz?

Egy médiával, média üzenetek készítésével, reklámmal foglalkozó cég esetében a termék nem papír alapú az esetek jelentős részében. Ennek bemutatására egy média falat terveztünk a bejárathoz úgy elhelyezve, hogy a várakozó vendégek jól rálássanak. Ugyanúgy, ahogy a cég életének egy szegmensét reprezentáló közös étkező konyhára is rá lehet látni az egyik növénykiültető üvegfalán keresztül a recepciós tér foteljeiből. Ezzel a várakozó ügyfelek részére egyszerre mutatjuk be a céget és a cég termékeit, láttatjuk méretei ellenére emberközeliségét és profizmusát. Ez egy fontos üzenet, ami így jól átvihető… ráadásul a dús zöld növényzet jelenléte még további üzenetrétegeket hoz be a képbe, amit a potenciális ügyfél, mint benyomást kap itt várakozás közben. A tér nem zsugorkodik a méreteivel, mindenre van rálátás, távolság, hogy megközelíthessük. Nem érezni, hogy kicsinyes lenne itt bármi is.
A belépéssel szemközti recepciós pult a leg reprezentatívabb tárgya az egész beruházásnak: egy világító doboz, amely mögött a természetközeliséget szimbolizáló deszkafalon helyeztük el a cégcsoportba tömörített cégek neveit.
Rögtön a belépés után jobbra kapott helyet a cég profizmusát szimbolizáló nyereményeket- a trófeákat bemutató polcos fal is, amely roskadozik a nagymennyiségű megnyert verseny tárgyi emlékeinek súlya alatt. ha leül az ügyfél várakozni, szeme sarkából mindig látszik a trófea fal, nem hagyva megfeletkezni őt arról, hogy ennek a cégnek már komoly története van…
Aki itt ügyfélként megjelenik, szavak nélkül is meggyőződik arról, hogy jó helyen jár.

Mobil bútorok:

A lobby térbe javasoltunk design bútort elhelyezni, amely kellően reprezentálja a cég habitusát. Ez lehet mai új elismert design tárgy, vagy a modernizmus bármely ikonikus terméke. A további terekben részben meglévő, részben retrospektív modernista, vagy indusztriális mobiliákat forgalmazó cégek termékei kerültek be a terekbe, elsősorban a köztes tárgyalókba.
Az operatív munkahelyeket az egyik nagy amerikai irodabútor gyártó cég termékeivel rendeztük be.
D  Í  J  A  K  |  P  R  I  Z  E  S

2014

AZ ÉV IRODÁJA 2014 DÍJ | Dentsu Aegis Network Hungary irodája

P U B L I K Á C I Ó K

Ideje lekapcsolni | 2015. dec. 16. A Dentsu Aegis Network karácsonyi üdvözlete.
Megvannak 2014 szuperirodái – 1. rész 16:54 től | Hír TV I ingatlanpiac I 2015.03.07.
az ÉVIRODÁJA 2014 KÜLÖNDÍJ átadásakor készült rövid interjú I VIDEO | youtube I 2015.02.20.
az iroda.hu V. Díjátadó Gála I VIDEO | youtube I 2015.02.13.
Ez lett az év irodája Magyarországon. Semmi felesleges csicsa, mégis otthonos | index.hu I 2015.02.20.
Miért éppen ők lettek a legjobb hazai irodák? Kulisszatitkok nyomában | irodablog.hu I 2015. 02.11.
A Dentsu Aegis lett Az Év Irodája – interjú Tompa Balázs tervezővel | irodablog.hu I 2015.02.13.
Iroda.hu 16 új képet töltött fel Az Év Irodája verseny győztes munkahelyei című albumába. | facebook.com/iroda.hu I 2015.02.12.
Tompa Balázs építész, a Dentsu Aegis Network irodájának vezetőtervezője, aki egyben az Isobar Budapest Technológia és Kreatív szolgáltatások igazgatója is | iroda.hu I 2015.02.10.
Ezek a legjobb irodák Magyarországon | irodablog.hu I 2015.02.09.
A Dentsu Aegis Network Hungary nyert Az Év Irodája versenyen | markamonitor I 2015.02.06.
A Dentsu Aegis Network Hungary nyert Az Év Irodája versenyen | mediapiac.com 2015.02.06.
Ők nyertek idén Az Év Irodája versenyen! | epiteszforum.hu I 2015.02.06.
Ők nyertek idén Az Év Irodája versenyen! | realista.hu I 2015.02.06.
„Igen erős volt a mezőny” – interjú Finta Sándorral, Budapest főépítészével | realista.hu I 2015.02.06.
Vader Nagyúr a gangon – A Dentsu Aegis Network irodájában jártunk
–Tompa Balázs, Göbölyös Kristóf
| OCTOGON 116. (2014/8.szám) I 2014.12.
AZ ÉV DESIGN IRODÁJA | Dentsu Aegis Network Hungary I pályázati anyag | 2015.01.05.
AZ ÉV IRODÁJA | Dentsu Aegis Network Hungary I pályázati anyag | 2015.01.05.
T  E  R  V E  Z  É  S  | P  L  A  N  N  I  N  G
design koncepció I Göbölyös Kristóf, Tompa Balázs
belsőépítész vezető tervező I Göbölyös Kristóf
belsőépítész munkatársak I Szíj Nagy Henrietta, Bander Péter, Törőcsik Ferenc
enteriőr tervező I Tóth Katalin építész
grafikai terv I Juhász Péter
grafikus munkatársak I Suhai Dóra, Tánczos Korinna, Tóth Gyula, György Ottó, Kiss Marina, Bangó Alexandra, Hupján Bence, Zsembery Péter
cím | Residence 1 Irodaház,  H-1027 Budapest, Kacsa utca 15-23. 2. emelet
tervezés éve I 2013
kivitelezés éve I 2014
ügyfél I Dentsu Aegis Network Hungary Média Kft., Tompa Balázs kreatív igazgató
tervezési terület I 1650m2
beruházó I RE Project development Kft.
 projektvezető I Márta Julianna
épületgépész tervező | Lencsés János I Lev’el Kft.
erősáramú tervező | Nagy Gábor | Yurosignal Kft.
gyengeáram | Földesi Péter, Valusek János | Aegis Media
épületgrafika | Juhász Péter | Aegis Media
beltéri növénydekoráció | Blaskó Erzsébet – Fitoland Kft.
lebonyolítás | Kovács Endre projektvezető, Havainé Halmay Zsuzsanna, Zajzon Gábor – EU-Census Kft.
fotó I forrás: iroda.hu / Bujnovszky Tamás, Göbölyös Kristóf, Tompa Balázs
szöveg I Göbölyös Kristóf