Lakás

Budapest, Garas utca

SZABADON ÁLLÓ, VÁROSIAS, PARKOS BEÉPÍTÉSŰ, NÉGY‐ ÉS ÖTEMELETES,
ELŐKERTES TÁRSASHÁZAK VESZIK KÖRÜL AZT AZ ÉPÜLETET,
AMELYBEN A TULAJDONOSOK LAKÁSÁT KÉT SZINT ÖSSZEVONÁSÁ‐
VAL ALAKÍTOTTUK KI. A BELVÁROS KÖZELSÉGE MIATT VÁLT VONZÓVÁ
SZÁMUKRA AZ ÉPÍTÉSZETILEG VIDÉKIES HANGULATÚ HÁZ.
A társasház lakásai az eredeti állapothoz képest sok átalakításon mentek keresztül a háború utáni leválasztások és a későbbi összenyitások eredményeként. Megrendelőink új otthona két egymás fölötti lakás egyesítésével keletkezett. Az utca felől félig földben lévő, kevésbé értékes alagsor és fölötte egy impozáns, kertre tájolt földszint volt a feladat kiinduló alapja.
A tervezés folyamán a funkcionális igényekhez kerestünk tereket. Az átalakításnál fontos szempont volt a tulajdonosok számára a közvetlen kertkapcsolat létrehozása, mert egy nagy testű kutyával és két macskával élnek együtt. Mindenképp meg kellett oldani a földszint megnyitását a kert felé a helyiségcsoportok átrendezése miatt is. Ide került az előtér, a nappali, az étkező és a konyha egybenyitott térsora, kiegészítve egy tárolóval, a konyha végénél pedig mosókonyhával és mosdóval. A bejárat melletti, megszüntetett mellékhelyiségek ablakait pedig nagyméretű teraszajtókra cseréltük. A nappaliból induló lépcső a privát szférába vezet, ahol a terasszal kiegészített dolgozó‐ és vendégszobát, illetve a szülői hálót helyeztük el. Természetesen gardrób és fürdőszoba is tartozik a szobákhoz. A funkcionális elrendezés kialakítása után következő belsőépítészeti karakter megformálását a megrendelőnk szinte teljes mértékben ránk bízta. Hamar kiderült, hogy szinte mindenben egyezik az elképzelésünk. Megrendelőnk design iránti vonzódása már a munka elején nyilvánvalóvá vált számunkra, szinte fél szavakból is értettük egymást. Örömömre szolgált, hogy a designbútorok iránti elkötelezettsége határtalan. Ismeri a jelenlegi trendeket, szereti és érti a tárgyakat. A tárgyak sok mindent elárulnak a készítőjükről, az anyaguk, a megmunkálásuk minősége mind, mind utal a tárgy készítőjében megfogant gondolat komplexitására. Úgy terveztük, hogy a berendezés esztétikailag visszafogott, egyszerű legyen és minőségi anyagok, elegáns felületek, illetve formák háttere fogadja be a mobil elemek sokféleségét, akár egy színpadon. A megbízóval közösen fogalmazódott meg az igény, hogy egy designbútor‐forgalmazó céggel működjünk együtt az anyagok, a felületek és a mobil berendezések kiválasztásához. Ezért egy régi barátomhoz fordultam, akiket úgy ismertem, hogy nemcsak a bútorok, hanem akár a burkolatok, a belső ajtók, de még a roletták beszerzésében is számíthatok a cégére. Mostanság a kereskedőházak a teljességre törekednek a vevőik kiszolgálásakor, és katalógusaikkal, valamint termékválasztékukkal nagyon komoly segítséget jelentenek nekünk is, a tervezőknek. A sikeres végeredményhez a megrendelő feltétlen bizalma és kitűnő ízlése, a
tervező kreativitását követő precíz kivitelezés, valamint a termékforgalmazók korrektsége kölcsönösen járult hozzá. A végeredmény is igazolja, hogy mindenki a legjobb képessége szerint működött közre.
P U B L I K Á C I Ó K
Design a házi színpadon | SZÉP HÁZAK magazin I 2013/5
designból jeles – A villalakás metamorfózisa | SPATREND magazin | V. évfolyam 2014 TAVASZ
Elegáns villalakás design.hu – 2014.08.01.

belsőépítész vezető tervező I Göbölyös Kristóf

munkatársak I Vitáris László

tervezés éve I 2009

kivitelezés éve I 2009 – 2011

ügyfél I Magánszemély

tervezési terület I 158m2

beruházó I Nitrogénművek Zrt.

épületgépész tervező I Maróti Péter

tartószerkezeti tervező I Hegyi Dezső I Hegy-Ék Kft.

tanácsadó I Tromler Katalin I Arkhenea Kft.

fotó I Göbölyös Kristóf, Vitáris László
szöveg I Göbölyös Kristóf