• Home
  • / HOME
  • /MOL Rt. Székháza, felsővezetői szint belsőépítészeti átalakítása

MOL Rt. Székháza, felsővezetői szint belsőépítészeti átalakítása

a felsővezetői szint

Belsőépítészeti átalakítás a Mol Rt. székházában

Az elmúlt öt évben Magyarországon is tapasztalható, hogy a „corporate” téralakítás egy általános érvényű kommunikációs stratégia részeként jön létre; más szóval egy székház vagy iroda manapság nem egyszerűen a presztízst hivatott kifejezni, hanem a látvány ennél sokkal összetettebb jelentést hordoz. Az imidzshez kapcsolódó tervezési munka előnye, hogy a teljesen általános, személytelen irodai környezettervezés helyett bizonyos értelemben specifikus helyzetnek kell a tervezőnek megfelelnie: ez lehetőséget adhat egyedi megoldásokra, akár személyesebb jellegű gesztusokra is. A MOL Rt. székházában 2005 tavaszán elkészült belsőépítészeti átalakítás, arra példa, hogy lehet sztereotípiák nélkül, valódi jelentésekből, jól használható és minden szempontból a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő teret kialakítani.

A feladat a vezetői szint átalakítása volt úgy, hogy az megteremtse az elmélyült, ámde dinamikus szervezésű munka minden feltételét, és a tér egyben utaljon valamilyen módon a tevékenységekre. Ismervén a helyi építészeti adottságokat az elvárásoknak megfelelni igen nehéz lehetett. A XI. kerületben, a 70-es évek szocialista lendületében megépült irodaház ugyanis igen rossz adottságokkal bír: valódi építészeti igényesség nem érzékelhető sem a homlokzat megjelenésében, sem a térkapcsolatok kialakításában. Általános probléma a szűkösség érzése, amely egyrészt a sokemeletes épület két belső folyosóval, három sávra osztott szerkesztéséből, másrészt a kifejezetten alacsony belmagasságból következik. A középső traktus teljesen sötét, pedig a gépészeti mezők és a vizesblokkok mellett itt vannak maguk a közlekedők is. A zártcellás irodákban már korábban is alig fért el két ember; a mai, számítógéphez kötött, jellemzően feladatokra szerveződő team munkamódszer pedig alapvetően nagyobb és jobban alakítható térigénnyel bír.

Érthető módon tágasabb, nyitottabb és a természetes fénnyel ügyesebben gazdálkodó környezet kialakítása lehetett az átalakítást végzők elsődleges célkitűzése. Ennek érdekében az irodák belső folyosókkal érintkező felületét üvegezetté alakították, és a középső, korábban zárt belső mezőt helyenként folyosókkal törték át. E változások eredményeként a térélmény alapvetően megváltozott. A középső, korábban teljesen zárt és sötét traktus például teljesen átlényegült: itt kaptak helyet a közösségi terek, így a központi titkárság, az ügyfélváró vagy a lobby. Ugyanebben a belső sávban találhatók a vizesblokkok is, amelyeknek nagy odafigyeléssel történt kialakítása jól jellemzi nemcsak a tervezés, hanem a kivitelezés magas minőségét is.

A belsőépítészeti átalakítás legizgalmasabb eredménye, hogy a korábban monoton módon sorjázott, statikus tér kifejezetten dinamikus összhatásúvá vált. A transzparens helyzetekre való törekvésen túl fontos észrevennünk, hogy az átjáró folyosók az épület szigorú raszter szerkesztésével dacolnak, finoman ferde irányokat hoznak be a térbe. Számos más megoldás lendíti meg a tér érzékelését: így a sávos mintázatú világos szőnyegpadló, a tapéta irdalt felületkezelése és az üvegfelületek vonalakból építkező, savazott grafikája is hangsúlyos szerephez jutnak a kívánt hatást elérésében. A térképzés összességében barátságos professzionalizmust, dinamikus erőt sugall, amely méltó egy modern vezetésű, nemzetközivé nőtt cég életéhez. Az elegáns megoldások mögé persze sok minden sejthető. Minden könnyednek és természetesnek tűnő látvány hátterében ott rejtőzik az intelligensnek mondott csúcstechnológia. Na és persze nagyon sok ember megalapozott, mély tudása.

 

T É R K É P

P U B L I K Á C I Ó K

Belsõépítészeti átalakítások a MOL-székházban | ATRIUM 2005 / 2 április-május

MOL Rt. székház, a felsővezetői szint belsőépítészeti átalakítása epiteszforum.hu  2005.05.11.

Belsőépítészeti tervezés | Art Front Kft.

belsőépítész vezető tervező | Göbölyös Kristóf

belsőépítész munkatárs | Dobó Magdolna, Fehér Ibolya, Kovács Csaba

helyszín | Október huszonharmadika utca 18, Budapest, 1117 Hungary

tervezés éve| 2003

kivitelezés éve| 2004

tervezési terület| 1000 m2

Elektromos tervező |Rajkai Ferenc (Hungaroprojekt Mérnökiroda Kft.)

Gépész tervező | Temesvári László, Sztasák Zoltán, Nagy József, (Temesvári Tervező Kft.)

Akusztikai tervező | Mnyerczán György (Constans 2000 bt.)

Elektroakusztikai tervező | Járfás Zoltán (AV Control Kft.)

Üveg tervező | Bolyki Bence

Lebonyolító | MOL Rt., Barts J. Balázs, Egyed Zoltán

Generál kivitelező | Hérosz Rt.

Foto | Göbölyös Luca

 

szöveg | Somogyi Krisztina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 − 1 =