Munkahelyi étkezde átalakítása  | Nádor utca, Budapest

Transform an office canteen area into an aesthetic of a high end restaurant| Babér street, Budapest

Az eredetileg nem étteremnek szánt, összenyitott volt iroda terekből kialakított, mobil fallal összenyitható különteremmel is rendelkező vállalati étkezde meglehetősen leromlott állapa nagyon indokolttá tette a felújítását.

A felújítás mind a konyhai berendezésekre, mind a térszerkesztésre, az esztétikára, valamint a mobil és beépített bútorzatra is kiterjedő komplett átalakítás volt.

A  konyhatechnológiai pultok felújítása, átalakítása és cseréje, ezzel párhuzamosan azonos karakterrel új beépített bútorok készítése a szükséges mértékben

A mennyezet alatt új, az oldalfalaknál megjelenő tartóoszlopokhoz igazodó gerendázatos mennyezeti osztást hoztunk létre gipszkartonból, amelyben peremvilágítást is el tudunk helyezni – elsősorban a tér „hodály” jellegének oldására, valamint a megvilágítási szint megnövelésére. A tér színezését úgy alakítottuk, hogy a mennyezet a világító párkányig hófehér, majd alatta világos galambszürke. A mobil bútorzat és kiegészítőknek ez kiváló semleges hátteret ad.

A meglévő 30x30as márvány burkolatot és aljzatot elbontottuk, és aljzatkiegyenlítés után  új halszálka mintában lerakott LVT padlót alakítottunk ki. Az új burkolat takaríthatósága jobb lesz a jelenleginél, mivel nagy kopásállósága miatt kevésbé érzékeny.

Az új világítási megoldás kialakítása a meglévő csillárok megtartásáa és felújítása mellett történt. Köszönhetően az új gipszkarton gerendázatos osztásnak, az abba rejtett indirekt világítás által a megvilágítási szintet jelentősen megnöveltük, ezzel paralel módon javult a benttartózkodók közérzete és jókedve. Mivel az éttermet első sorban napközben használják, így a mennyezet irányába hideg, 6000K fokos színhőmérsékletet alkalmaztunk, mivel ez áll közelebb a nappali égbolt színéhez. Ugyanakkor a felújított csillárok és spotok esetében a lefelé irányuló fénynél megtartjuk a meleg, 3000K színhőmérsékletet. A csillárok gömb búrás lámpáinak tartókeretére szintén hideg LED szalag-fény került, amely a mennyezetet deríti, tovább növelve a hideg „égbolt” megvilágításának homogenitását – és az alatta lévő „napok” (a csillárok) kontrasztját…

A menza átadó pult felett az új krétaírható elválasztó falat és a pénztárakat külön spot lámpákkal világítottuk meg.

Az új utcafronti előtétfal kötényfalazata mögé rejtetten tudtuk elhelyezni az alumínium függönysíneket, amelyekre a tölgyfa erezetéhez hasonlatos mintájú arany szövött függönyt választottunk.

A mobil bútorok esetében a bútorlábakat un. „dipped”, vagyis mártott jelleggel festtetjük a helyiség falszínéhez igazított szürke színre. A bútorállványok festett kivitelű bükkfa állványok lesznek. Az asztalok lapjára választott szinkrondekor fehérített tölgy utánzatú, ahogy az a beépített konyhaberendezések frontján is megjelenik.

A helyiség barátságosabb kialakításához hozzátartozik a dekoráció, a kiegészítők, több olyan humanizáló elem, amely az odaérkezők felé gesztusértékű kedvesség, vagy tájékoztató értékkel bír. Ezek kialakítása külön terven történt. Ilyenek a faliórák, a halmozott képek és a falmatrica, valamint habbetűből készített plasztikus felírat.

T  É  R  K  É  P  │ M A P

 

T  E  R  V  E  Z  É  S  |

Belsőépítészeti tervezés│Art Front Hungary Kft.

Belsőépítész vezető tervező│Göbölyös Kristóf

belsőépítész munkatárs│ Tallián Anikó

látványtervezés | Göbölyös Kristóf

Cím | Nádor utca 6., Budapest, Hungary 1131

tervezés éve│2016

kivitelezés éve│2016

Ügyfél│ OTP beruházási osztály

Építtető│ OTP beruházási osztály

Tervezési terület│cca 210 m2

Fotó | Göbölyös Kristóf, Herczeg László

Szöveg | Göbölyös Kristóf

építés közbeni képek

felmérési képek és terv