Ügyvédi iroda kialakítása | Budapest, Andrássy út

Lawyer office | Andrassy street, Budapest

Régi ügyfelünk keresett meg a saját irodájának kialakításával, amelyet egy Andrássy úti szecessziós bérházban kívánt megépíteni. A feladat igen egyszerűnek tűnt, annál nehezebb lett: a relatíve kis alapterületen nagy létszámot kellett elhelyezni úgy, hogy a lakás megtartsa az eleganciáját, modern legyen, ugyanakkor klasszikus, amely klasszikus és modern- már meglévő bútorokat be tud fogadni, jó hátteret biztosít nekik. Egy ügyvédi iroda létesítése esetében az Ügyvédi Kamarának is vannak előírásai, így azokat is be kellett tartanunk, ami szintén nem segített a térnövelésben.

A műemléki jellegű épület karakterisztikájának megtartása mellet egy mai, modern karakterű, a mostani irodai munkavégzésnek megfelelő belsőt alakítottunk ki.

Esetünkben nehézséget okozott, hogy a lakás a budapesti hasonló adottságú lakásokhoz hasonlóan egy valaha volt nagy polgári lakás leválasztott része, amelyet a szomszédoktól „6”-os válaszfalak szeparálnak el több helyen, amelynek a hanggátlása kb. nulla. így ezeket a falakat hangszigetelni kellett, ami a saját felhasználható tér méretét csökkenti.

Az ügyfél részéről felmerült az igény, hogy egy kis sebességű légcserélő rendszert is építsünk be, amely légszűrővel rendelkezik és adott esetben párásítóval is bővíthető. Ennek részben a pollenszennyezés, másrészt az Andrássy út meglehetősen magas hangszintjének csökkentése volt a cél. Ugyanis így, jelenleg nem kell ablakot nyitni a frisslevegő megérkezik a nélkül is.

A hanggátlás érdekében a műemlék jellegű épület ablakainak belső szárnyait kétrétegű üvegezéssel láttuk el, így a szumma három üvegréteg, valamint az utólag beépített gumitömítések következtében a hanggátlásuk is kiváló lett a hőszigetelési képességük növelésével párhuzamosan.

A régi irodából át kívántuk hozni a növényeket is, amik nagyok voltak és vegyesen néztek ki. Ehhez helyet kerestünk az iroda belső közlekedő melletti üvegfala előtt, a kaspókat egységesítettük, valamint spotlámpákkal megvilágítva emeltük ki az új pozícioban gyönyörűen új életre kelt növényeket. Az életben maradásukhoz szükséges fényt napfénylámpával pótoljuk, az amúgy nem eléggé világos pozícióban.

Végül, meglátásom szerint egy kiváló munkahelyet hoztunk létre, ahol jó dolgozni, mert a környezet magasszinten kielégíti a vele szemben támasztott igényeket.

 

T  E  R  V  E  Z  É  S  |  P  L A  N  N  I  N  G

Belsőépítészeti tervezés│ArtFront Hungary Kft.

Belsőépítész vezető tervező│Göbölyös Kristóf

belsőépítész munkatárs│ Bakó Attila

látványtervezés | Node Visual Kft., Bakó Attila, Rónai András

 

Cím | Andrássy út,  Budapest, Hungary

tervezés éve│2014

kivitelezés éve│2015

Ügyfél│ magánszemély

Építtető│ magánszemély

Tervezési terület│cca 120 m2

 

Fotó | Göbölyös Kristóf

Szöveg | Göbölyös Kristóf