Hotel OTP Szováta | Pacsirta Villa

Sovata, Románia

GALÉRIA

TERVEK │ PLANS

PROJEKT INFO │ KREDITEK

TERVEZÉS │

belsőépítészeti tervezés │ ArtFront Hungary Kft.
belsőépítész vezető tervező │ Göbölyös Kristóf
munkatársak │ Molnárka Gergely, Puskás Brigitta
építész tervező │ Kun Zoltán, Oszwald Éva – Kunyhó építésziroda Kft.

helyszín │ Trandafirilor 85/A, 545500 Szováta, Románia
tervezés éve │ 2006– 2009
kivitelezés éve │ 2007– 2010
tervezési terület │ 1130 m2
bruttó épített terület │ 1600m2
építtető │ Otp Ingatlan Zrt.

Szováta a Medve tó gyógyhatását és a környező sóbányák, valamint a környezet szépségét élvező település.

A tervezett épület egy meglehetősen leromlott állapotú ikervilla egyik villaépülete.

A történet szerint a Medve tó fürdő feletti villasorán ikerleányainak építtette az édesapjuk a két házat.

A tervezett épület homlokzata védelem alatt áll, így az eredetileg fa szerkezetes többszintes épületet lebontása után, az eredeti elemekről mintavételezés alapján új szerkezetekből és anyagokból – a romániai – a magyarnál magasabb földrengés elleni védelmi igényszintnek megfelelően – az épületet újraépítették és az eredeti homlokzati elemek másolatát helyezték vissza rá.

A tervezés 2006-ban kezdődött majd a tervszállítások után az építésben bekövetkezett szünet után a terveink módosításait (költség optimalizáció) már 2009-ben szállítottuk le. Az épületet 2010 év elején adták át.

A tervezésnél fontos szempont volt, hogy a helyi hagyományok, az élő kézművesség lehetőségeit kihasználjuk, ugyanakkor nem akartunk az új szerkezeteknél másolatokat alkalmazni. Így azt a döntést hoztuk, hogy a beépített új elemei az épületnek jellemzően hagyományos asztalos technikával létrehozható modern formavilágú tárgyak lesznek (beépített bútorok), míg az épülethez szorosan kapcsolódó és mintavételezhető szerkezeteknek (pl. belső nyílászárók) a másolatai készülnek és kerülnek be az új építéskor.

A lakberendezési jellegű, főképp mobil tárgyak (függönyök, ágytakarók, párnák, szőnyegek, dísztárgyak) a helyi kézműves technológiát igénybe véve készültek:

a függönyözéshez és ágytakarók gyártásához olyan vállalkozót kértünk fel, aki ismeri a hagyományokat, a párnákat, díszedényeket a szomszédos vásárban mi magunk válogattuk össze a dekorációs elemeket, a szobákat és folyosókat díszítő képek Kós Károly nyomataiból reprodukálva készültek.

fotó │ Batár Zsolt
szöveg │ Göbölyös Kristóf

Translate »