A zöld bank, OTP Andrássy úti bankfiók

Budapest, Andrássy út 6.

GALÉRIA

PUBLIKÁCIÓK

TERVEK │ PLANS

DÍJAK

AZ ÉV ZÖLDTETŐJE ÉS ZÖLDFALA 2014 – 2.díj

PROJEKT INFO │ KREDITEK

TERVEZÉS │

belsőépítész vezető tervező │ Göbölyös Kristóf
munkatársak │ Bakó Attila, Tallián Anikó
építész vezető tervező │ Koch József – Patio Kft.
építész munkatárs │ Horváth Margit – Patio Kft.

tervezés éve │ 2011
kivitelezés éve │ 2012

ügyfél │ OTP Bank

 

A természet tisztelete és a legmodernebb technikai vívmányok alkalmazása keveredik az OTP Bank egyik legújabb, prémium kategóriás bankfiókjának belsőépítészeti kialakításában. Göbölyös Kristóf belsőépítész és  Koch József építész által vezetett csapat tervei méltón tükrözik Magyarország legzöldebb bankjának filozófiáját.

A prémium  kategóriás bankfiók új külső portálja nappal belesimul az Andrássy úti épületek külső homlokzatának a sorába, miközben biztosítja a belső tér és az utca transzparens kapcsolatát, az OTP Bank felirati rendszerének fekete alapon fehér betűs  változata pedig illeszkednek a szomszédos exkluzív üzletek felirataihoz. Éjszaka megváltozik a kép, a homlokzati logó a bank belső megvilágításának folytatásaként zöld fényekkel hívja fel magára a figyelmet. A zöld szín meghatározó arculati elemként bukkan fel a bankfiók belső terében: megtalálható a falszínekben, az ülőbútorokon, a munkahelyeket elválasztó paneleken. A leghangsúlyosabban azonban a tanácsadói tér élő növényekkel borított zöld fala jeleníti meg a zöld bank koncepciót.

A modern technika vívmányai már a külső portálokban is megjelennek:  az Andrássy útról is látható videófal, a homlokzaton digitális plakátok hívják fel magukra a külső szemlélődők figyelmét. Az utcáról nézelődők a pénztárpultok felett elhelyezett  több elemből álló LED TV installáción futó reklámanyagot és feliratait is láthatják. A bankba érkezőket, a korábban említett óriási videó fal fogadja a 24 órás zóna tágas részében, ahol az ügyféltérhez hasonlóan a dán Globe Zero design ülőbútorok teszik kényelmessé a várakozás perceit. Az ügyfelek innen jutnak tovább az ügyféltérbe, majd a hosszabb egyeztetések számára kialakított intim kialakítású tanácsadói térbe.  Az ügyféltérben a LED TV felett egy faltól falig érő hosszú sávban került elhelyezésre az elektronikus hívószám kijelző, amely minden szögből jól látható.

A banki funkció jellegének megfelelően álló- és ülő munkavégzésre alakították ki a munkaasztalokat, melyek közös jellemzője, hogy belső rekeszeiben kitűnően elférnek a banki munkavégzéshez nélkülözhetetlen technikai eszközök, mint pl. a kártyaolvasó, a nyomtató vagy a pénzszámláló automata. A tanácsadói tér meghatározó vizuális eleme az élő zöld fal. A növények életben tartásáról és jó közérzetükről időszabályozós világítás és öntöző automatika gondoskodik. A válogatott szobanövények palántáit egy tápközegbe ültetik, amely egy függőleges filc felületre van rögzítve a helyiség falán elhelyezett műanyag felületen. A növények a zöld fal felső részén futó csepegtető csőből kapják folyamatosan a tápot és a vizet. A két tárgyalót és külön ügyfélvárót is magában foglaló privát banki rész különösen elegáns egyedi megjelenést kapott.

A modern, színes, fiatalos arculatnak megfelelő, jól átgondolt és minden részletre kiterjedő belsőépítészeti terv az otthonosság érzetét teremtette meg a finoman elegáns függönyök, szőnyegek és meleg színárnyalatok segítségével. Az éjszakai zöld fények pedig még a sötétséggel is dacolva képviselik a legzöldebb bank filozófiát.

fotó │ Bujnovszky Tamás, Göbölyös Luca, Thomas Bittera
szöveg │ Bakonyi Gyöngyi

Translate »