OTP Bank Rt. – Nádor utcai székház | Barna terem – nagytárgyaló

Az első emeleti nagy reprezentatív tárgyaló kialakítása

GALÉRIA

TERVEK │ PLANS

PROJEKT INFO │ KREDITEK

TERVEZÉS │

belsőépítészeti- és generál tervezés │ Art Front Kft.
belsőépítész vezető tervező │ Göbölyös Kristóf
belsőépítész munkatárs │ Szentpéteri András

helyszín │ OTP Bank Rt. Nádor utcai székháza (Budapest, Nador utca 16.)
tervezés éve │ 2002
kivitelezés éve │ 2003
tervezési terület │ 80 m2
megbízó │ OTP Bank Rt. Beruházási osztály
elektromos tervező │ Rajkai Ferenc (Hungaroprojekt Mérnökiroda Kft.)
gépész tervező │ Temesvári László (Temesvári Tervező Kft.)
akusztikai tervező │ Mnyerczán György (Constans 2000 bt.)
elektroakusztikai tervező │ Járfás Zoltán (AV Control Kft.)
generál kivitelező │ Hérosz Rt.

A tárgyaló kialakításánál  meghatározónak tartottuk az épületben megtalálható – még eredeti állapotban lévő ajtókat, falburkolatokat, gipsz-, réz és kő díszítő elemeket, lámpatesteket. Az új falburkolati rendszer kialakításánál ezek szerkezeti és felületi megformálásából indultunk ki.

Az oldalfal az épületben felmért, meglévő fa burkolatokat irányadónak tekintő karakterrel és szerkezeti kialakítással készült, öregített, koptatott felülettel. Az oldalfal, a fa falburkolat feletti részen gipsz keretekkel tagolt, sima festett, ahogyan az az épületben több helyen is látható. A padozat tömör keményfa csaphornyos hajópadló,  a falak mentén futó azonos színű bordürrel. Az új ablakok tokborításai a meglévő ablak tokborítások és a máshol felmért radiátor burkolatok másolataként, az eredetiekkel azonos tagozatokkal készültek.

Az álmennyezet alatt gipszpárkány fut körbe – tagozatai megegyeznek az épület eredeti párkányainál felmértekkel. Az álmennyezet áttört íves párkányelemén keresztül történik a helyiség használt levegőjének visszaszívása, míg a befúvás a helyiség hosszirányában, a gipsz gerendázat alsó síkján áttört – résbefúvókkal lett megoldva.  Az álmennyezeti szakaszban vezettük a légtechnikát, rejtettük el a liftes projektort valamint a motoros vetítővásznat.

A középső mennyezeti részen az épületben talált eredeti csillárok másolatait helyeztük el. Az oldalfalakon az elhelyezendő képek részére képvilágító lámptesteket telepítettünk.

A helyiség elektromos és audiovizuális eszközeit (árnyékolás, világítás, AV technika, stb.) egy  felügyeleti rendszerrel (Crestron) vezéreljük, amelynek központja a gépészeti térben lett kialakítva, míg kezelője (mobil touch-panelre szervezve) pedig egy falba süllyesztett dokkolóból kiemelhetően, mobil módon, az asztalon bárhol elhelyezhető.

Budapest, Nádor utca 16. Épült: 1912. Építészek: Kőrössy Albert és Kiss Géza, kovácsoltvas és ötvösmunkák: Jungfer Gyula,  üvegablakok: Róth Miksa

fotó │ Göbölyös Luca
szöveg │ Göbölyös Kristóf

Translate »