Trófea Grill Étterem

Szerémi út | Újbuda, Budapest

GALÉRIA

PROJEKT VIDEOK

TERVEK │ PLANS

PROJEKT INFO │ KREDITEK

TERVEZÉS │

belsőépítész vezető tervező │ Göbölyös Kristóf
munkatársak │ Bakó Attila, Cseh Kálmán, Fehér Gabriella

tervezés éve │ 2011
kivitelezés éve │ 2013

ügyfél │ Trófea Grill Étterem Újbuda
tervezési terület │ 629 m2

szobrász │ Szőke Gábor Miklós

Az Újbudán elhelyezkedő grill étterem a Trófea Grill étteremlánc legnagyobb- és egyben az általunk tervezett harmadik étterme. Ezt – eltérően az előzőektől, egy konzervatív modern karakterrel alakítottuk ki, színesítve a Trófea étterem palettáját.
Az étterem működése (vendégforgalma) a „korlátlan fogyasztás” elvén működik: a foglalással érkező vendégek – miután őket az asztalukhoz vezetik – a tálaló térben – svédasztalos rendszerben – saját maguk válogathatják össze az ételeket. Az étterem szolgáltatása a frissen sütés is: a tálalóban elhelyezett pácolt nyershúsokat tányéron a grillezőhöz viszik, ahol a szakács a látványkonyhában készíti el azokat. Saját pékség is rendelkezésre áll, ahol az étterem által felhasznált kiváló péksüteményeket maguk sütik, valamint kiszállításra pizzát is készítenek. Az étteremben a hentes pultnál külön napokon húsételek, illetve sushit kínálnak a vendégeknek váltakozva. Rendezvények megtartása esetén több különtermet is biztosít az étterem, amelyek szeparálhatóságát harmonika falakkal oldottuk meg.

A belsőépítészeti felújítás:

Az épület funkcióját és működési elvét (a vendégforgalom menetét) tekintve nem változott. A belsőépítészeti tervezés során célként tűztük ki, hogy a fogyasztó terek sajátos, egyedi karaktert kapjanak, ugyanakkor a különtermeknek igyekeztünk önálló hangulatot is adni. A recepciós tér és ruhatár a Trófea éttermekben kiemelt jelentőségű: nagyobb csoportokra kell számítani, akik feltorlódnak itt egy-egy esküvőre, vagy családi eseményre érkezvén, akiket a recepcióban dolgozók és sokszor 4-5 pincér kísér a helyükre, miután ugyanitt levették róluk a kabátjaikat télvíz idején. Ha épp nem áll itt senki, nagynak tűnik a tér, de van, hogy 40-50 ember is tolong a recepciós pult előtt.  A központi tér, a svédasztal falai fekete, tükrökként szolgáló üvegburkolatot kaptak, átszelve az aranymintázatú, a mennyezetet idéző csíkokkal. A szigetpult feletti rézburkolatos íven, mint egy dombról lefelé – szarvas család érkezik a belépő látogató előtt megtorpanva. Felettük opeion, amelyben a kupola égkékre van festve és krómezüst kavicsok lógnak belőle, mint felhők, amelyek indirekt fényükkel derengésbe borítják azt. Az egész tér meseszerű, vagy templomszerű, mint ahogyan mesés az a töméntelen mennyiségű étel, amely itt együtt található, mitha valami terülj terülj asztalkám mesébe léptünk volna. A szemközti grill pult szigorú szegecselt vaslemezzel és vörösrézburkolattal fogadja a vendéget, de belül tűzpiros csempéjével ad tüzes hátteret a frissensülteknek. A hentes pult mobil, mozgatható 3,5 méteres pult, fehér farönkökből van összeállítva, amelyet vasabroncs fog össze, mit egy hentes tőkét. Itt időnként sushit adnak a vendégeknek amit egy mobil feltéthűtőből szolgálnak ki, máskor rogyásig telik egy disznóvágást idéző finom húsféleségekkel. Hátrébb a pék pultnál a derék pék saját kemencében süti az étterem teljes péksütemény igényét is kiszolgáló igazán kiváló cipókat, zsemléket és kenyeret, valamint pizzát is, egy külön pizza kemencében, amelyet elvitelre készít az étterem elsősorban.

A világításnál a központi területen indirekt fényt adnak a marokkó mintában elhelyezett gerendák feletti meleg színhőmérsékletű LED sorok,  míg a termeket a régi, de aranyozással melegfényűvé alakított függesztett tányérbúrás lámpák és LEDes spotok világítják meg. A világítás mindenhol fényerőszabályozható a termekben.  A megfelelő színvisszaadás különösen fontos az ételek megvilágításánál, így a svédasztalok megvilágítása jelenleg fémhalogén lámpákkal történik. Esetünkben az étterem alapkarakterét jelentő svédasztalt túlvilágítjuk, úgy, mint egy színpadot. A cél a figyelem irányítása, a vásárlói aktivitás növelése, míg a jó színvisszaadású fény fokozza és kiemeli a kívánatosságát az ételeknek.

Szobrok: Az épület előtt egy hatalmas méretű szarvasbika szobrot helyeztünk el, amelynek alkotója Szőke Gábor Miklós. Bent, a bejárat mellett még egy fali trófeát is készített a szobrász.

foto │ Göbölyös Kristóf
szöveg │ Göbölyös Kristóf

Translate »