Az OTP Bank nyíregyházi fiókja

A nyíregyházi Takarékpalota rekonstrukciója és átalakítása

GALÉRIA

TERVEK │ PLANS

PROJEKT INFO │ KREDITEK

TERVEZÉS │

Belsőépítészeti tervezés │ ArtFront Hungary Kft. belsőépítész vezető tervező │ Göbölyös Kristóf belsőépítész munkatárs │ Tallián Anikó építész vezető tervező │ Koch József (Patio bt. Építész iroda) építész munkatársak │ Horváth Margit, Sági Adrienn, Ducsai Melinda (Patio bt.) helyszín │ 4400 Nyíregyháza, Rákóczi utca 1. tervezés éve │2010 kivitelezés éve │ 2011 tervezési terület │ 382m2 építtető │ Otp Bank Nyrt. gépész tervező │ Kiss Gusztáv erősáramú tervező │ Gali Csaba lebonyolítás │ Kraftszer Kft. – Ling Imre  

 
A Takarékpalota impozáns külsejű épülete Nyíregyháza egyik legjelentősebb építészeti remeke, gazdagon tagolt homlokzata is utal a pénzpalota funkciójára. A műemléki védelem alatt álló épület a 19. századi felgyorsult gazdasági fejlődés egyik legfontosabb épülete Nyíregyházán eklektikus stílusban 1912-ben épült (építész Hubert József) az akkori Takarékpénztár Egyesület és hitelbank, lakások és üzletek elhelyezésére. A három szintes zártsorú beépítésben álló, összetett alaprajzú épület szárnyai egy háromszög és egy téglalap alaprajzú udvart zárnak közre. Homlokzatát 2000-ben újították fel, majd a teljes rekonstrukcióra 2011-ben került sor. Az épület jelentős részében jelenleg is az Otp Bank székel, az alsó szintjén régóta bankfiók működik. A bankfiók terében a kéthéjú üvegtető alatt elhelyezkedő patkó alakú eklektikus bútorzat volt az eredeti fogadócsarnok vendégforgalmi határa. Az új kialakításnál a tér funkciójában nem változott:  a mára megnövekedett ügyfélforgalom indokolttá tette a bútorozás és ügyfél kezelés átgondolását. A meglévő régi, patkó alakú pultrendszer aszimmetrikus áttöréseivel megnyitottuk a teret  hátrafelé, így a jelenlegi kötött pultrendszer helyett szabadabban elhelyezett, térbeálló bútorcsoportokból tudtuk ki alakítani, megnövelni az új ügyfélforgalmi teret. Fontosnak tartottuk a ’régi’ meglévő- és az ’új’ OTP standard bútorok karakteres megkülönböztetését, hangsúlyok teremtését a térben, mind formai, mind anyaghasználati szempontból. A meglévő patkó alakú pult restaurálásra került, míg a kibővített ügyféltérben az OTP standard bútorokat visszafogott színvilággal terveztük meg. A tér világítását is a meglévő eklektikus térrendszernek rendeltük alá, hangsúlyozva azt: A meglévő csillárokat felújítás után visszahelyeztük és kiegészítettük, a szélső tér süllyesztett mélysugárzókat- és peremvilágítást kapott, a munkapultoknál helyi megvilágítást alakítottunk ki.

Az ESG (környezeti, társadalmi és irányítási) szemléletű belsőépítészeti tervezés műemléki környezetben különösen izgalmas és kihívást jelentő feladat. A műemléki épületekben gyakran szükséges a meglévő elemek megőrzése és felújítása, miközben új funkciókat és berendezéseket kell beépíteni a térbe.

fotó │Csutkai Csaba szöveg │ Göbölyös Kristóf

Translate »