Munkahelyi étkezde átalakítása | Nádor utca, Budapest

Transform an office canteen area into an aesthetic of a high end restaurant | Babér street, Budapest

GALÉRIA

TERVEK │ PLANS

ILYEN VOLT / KIVITELEZÉS │ BEFORE / CONSTRUCTION

PROJEKT INFO │ KREDITEK

TERVEZÉS │

belsőépítészeti tervezés │Art Front Hungary Kft.
belsőépítész vezető tervező │Göbölyös Kristóf
belsőépítész munkatárs │ Tallián Anikó
látványtervezés │ Göbölyös Kristóf

cím │ Nádor utca 6., Budapest, Hungary 1131
tervezés éve │2016
kivitelezés éve │2016
tervezési terület │cca 210 m2

ügyfél │ OTP beruházási osztály
építtető │ OTP beruházási osztály

 

Az eredetileg nem étteremnek szánt, összenyitott volt iroda terekből kialakított, mobil fallal összenyitható különteremmel is rendelkező vállalati étkezde meglehetősen leromlott állapa nagyon indokolttá tette a felújítását. A felújítás mind a konyhai berendezésekre, mind a térszerkesztésre, az esztétikára, valamint a mobil és beépített bútorzatra is kiterjedő komplett átalakítás volt. A konyhatechnológiai pultok felújítása, átalakítása és cseréje, ezzel párhuzamosan azonos karakterrel új beépített bútorok készítése a szükséges mértékben.

A mennyezet alatt új, az oldalfalaknál megjelenő tartóoszlopokhoz igazodó gerendázatos mennyezeti osztást hoztunk létre gipszkartonból, amelyben peremvilágítást is el tudunk helyezni – elsősorban a tér „hodály” jellegének oldására, valamint a megvilágítási szint megnövelésére. A tér színezését úgy alakítottuk, hogy a mennyezet a világító párkányig hófehér, majd alatta világos galambszürke. A mobil bútorzat és kiegészítőknek ez kiváló semleges hátteret ad.A meglévő 30x30as márvány burkolatot és aljzatot elbontottuk, és aljzatkiegyenlítés után új halszálka mintában lerakott LVT padlót alakítottunk ki. Az új burkolat takaríthatósága jobb lesz a jelenleginél, mivel nagy kopásállósága miatt kevésbé érzékeny.

Az új világítási megoldás kialakítása a meglévő csillárok megtartásáa és felújítása mellett történt. Köszönhetően az új gipszkarton gerendázatos osztásnak, az abba rejtett indirekt világítás által a megvilágítási szintet jelentősen megnöveltük, ezzel paralel módon javult a benttartózkodók közérzete és jókedve. Mivel az éttermet első sorban napközben használják, így a mennyezet irányába hideg, 6000K fokos színhőmérsékletet alkalmaztunk, mivel ez áll közelebb a nappali égbolt színéhez. Ugyanakkor a felújított csillárok és spotok esetében a lefelé irányuló fénynél megtartjuk a meleg, 3000K színhőmérsékletet. A csillárok gömb búrás lámpáinak tartókeretére szintén hideg LED szalag-fény került, amely a mennyezetet deríti, tovább növelve a hideg „égbolt” megvilágításának homogenitását – és az alatta lévő „napok” (a csillárok) kontrasztját… A menza átadó pult felett az új krétaírható elválasztó falat és a pénztárakat külön spot lámpákkal világítottuk meg.

Az új utcafronti előtétfal kötényfalazata mögé rejtetten tudtuk elhelyezni az alumínium függönysíneket, amelyekre a tölgyfa erezetéhez hasonlatos mintájú arany szövött függönyt választottunk. A mobil bútorok esetében a bútorlábakat un. „dipped”, vagyis mártott jelleggel festtetjük a helyiség falszínéhez igazított szürke színre. A bútorállványok festett kivitelű bükkfa állványok lesznek. Az asztalok lapjára választott szinkrondekor fehérített tölgy utánzatú, ahogy az a beépített konyhaberendezések frontján is megjelenik. A helyiség barátságosabb kialakításához hozzátartozik a dekoráció, a kiegészítők, több olyan humanizáló elem, amely az odaérkezők felé gesztusértékű kedvesség, vagy tájékoztató értékkel bír. Ezek kialakítása külön terven történt. Ilyenek a faliórák, a halmozott képek és a falmatrica, valamint habbetűből készített plasztikus felírat.

fotó │ Göbölyös Kristóf, Herczeg László
szöveg │ Göbölyös Kristóf

Translate »