TŰZVÉDELMI CÉGCSOPORT BUDAPESTI IRODÁJA

Budapest, Hungary

GALÉRIA

PROJEKT VIDEOK

PUBLIKÁCIÓK

ESG cikkek | realista.hu | 2024.06.03. 

LÁTVÁNYTERVEK │VISUALIZATIONS

TERVEK │ PLANS

PROJEKT INFO │ KREDITEK

TERVEZÉS │

belsőépítészeti tervezés │ Art front Hungary Kft.
belsőépítész vezető tervező │ Göbölyös Kristóf
belsőépítész tervező munkatárs│Homonnai Zsuzsanna

fotó és video│Hlinka Zsolt

Iroda megnevezése | Tűzvédelmi cégcsoport iroda, Budapest

megbízó | Tűzvédelmi cégcsoport magyarországi képviselete
iroda mérete│660 m2
irodában dolgozók száma│42 fő
irodaház│Madarász Irodapark
cím│ Tomori utca. 32,  Budapest, 1138
tervezés éve │2023 Q1
átadás ideje │2023 Q4

„Nézd ezt a gyönyörű színes irodát, tele művészeti alkotással. Igazán otthonos benne lenni. Egy tűzvédelemmel foglalkozó nemzetközi cégnek terveztük, ahol elsősorban mérnökök ülnek és ez egy tervezőiroda is egyben.”
Az irodát az elsősorban tűzvédelmi tervezéssel, saját eszközök fejlesztésével és telepítésével foglalkozó német nagyvállalat magyarországi leányvállalatának részére terveztük. Az iroda két részre osztható, egyikben a mérnökök és fejlesztők dolgoznak nagyterű irodákban, másik felében a cégvezetés, Hr, marketing és pénzügy foglalt helyet.
funkcionális térszervezés: A jellemzően két félre osztott területre középen érkezik a látogató. Mindkét iroda oldalhoz rendeltünk egy közös teret, melyről az irodák, teakonyhák, tárgyalók és vizes helyiségek jól átláthatóan megközelíthetőek. A vezetői tér melegebb hangulatú, növényekkel ölelt lobby tér, míg a mérnöki oldalon a kék szín dominál, ez a nagyobb lobby, ahol prezentációs egyeztetéseket, közösségi eseményeket is lehet tartani. Ez utóbbi térhez kapcsoltunk kisebb tárgyalókat, phoneboothokat, míg a vezetői oldalhoz, a belépéshez közel szerveztük a reprezentatív nagytárgyalóját az irodának. Az operatív, mérnöki irodákat összekötő „nyak tag”- ra szerveztük a nagy workCafét azzal a kimondott céllal, hogy az ebédidőn kívül is, egész nap, mint tárgyaló és közösségi tér, vagy munkatérként működhessen. Ezzel kibővítve az ottdolgozók lehetőségeit egy multifunkcionális tér jött létre a lobby térrel szoros kapcsolattal.
esztétika, színek elosztása: A terek funkcionális kialakítását színekkel is követtük: a mérnöki iroda terek a kék színeket hordozzák (teremtés, víz, égbolt, harmónia, nyugodtság, magabiztosság, jég, idealizmus, céltudatosság, igazságosság, erő, stb. jelképezi), míg a vezetői, pénzügyi és marketing oldal a sárga és narancssárga és árnyalatainak színeiben (vidámságot, optimizmust, idealizmust, gazdagságot, földet, örömöt, jó kapcsolatokat stb. jelképezi). A színekkel jelzett területeket a semleges fehér (tisztaságot, egyszerűséget, békét, erkölcsösséget, biztonságot reprezentáló) falak és világosszürke, semleges padlószőnyeg színvilága fogja össze.
biofilia: Az emberek veleszületett igénye a természet közelsége, ezt az irodai környezetben is el lehet érni. Mi térelválasztó elemekként dús növényzettel teli polcállványokat alkalmaztunk a terek tagolására, ugyanakkor az átláthatóságukat is megtartottuk. Tanulmányok kimutatták, hogy a természet közelsége csökkenti a stressz-szintet, Ellensúlyozza a technológia által uralt környezetet és a természetes fény integrálása fokozhatja a kreativitást és javíthatja a kognitív funkciókat. Segíthet a szociális problémák csökkentésében is, megelőzheti a krónikus betegségeket és a mentális egészségügyi zavarokat.
Képzőművészet az irodában: Különös figyelmet fordított a cég vezetése arra, hogy a szokványos irodai terek esztétikai értékét, otthonosságát egy plusz elemmel, a dekoráción túlmutató hozzáadott értékkel növelje, a valódi esztétikai értékkel bíró képzőművészeti alkotások elhelyezésével. Mindezzel a cég társadalmi felelősségvállalását és vállalati identitását, értékrendjét reprezentálja az ottdolgozók és a külvilág felé, valódi edukációs jelentősége is van, hiszen az ottdolgozók érdeklődését megnyithatja ebben az irányban egy új, addig esetleg nem ismert világra. Kutatások szerint a körülöttünk megjelenő művészet segít a befogadóbb és dinamikusabb vállalati kultúra kialakításában, bizonyítottan akár 17%-kal növeli a termelékenységet, ösztönzi az innovációt és a problémamegoldást, bátorítja az együttműködést és a kreativitást.
ESG megoldások: Az ESG (Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalat vezetés/irányítás)) célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő, nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követese. Az ESG tervezési elvek alkalmazása a belsőépítészeti tervezés során segít a Vállalatnak elérni a fenntarthatósági céljait, miközben pozitív hatást gyakorol a környezetre és a társadalomra. A belsőépítészeti tervezés során az ESG elvek alkalmazása hozzájárul a munkahelyi jólét és a munkavállalói elégedettség növeléséhez, a Vállalati társadalmi felelősségvállalás átláthatóságához.
(ESG törvény – 2023. évi CVIII. törvény a fenntartható finanszírozás …)

#artfronthungary #ESG #interior #interiordesign #office #officedesign #officeinterior

szöveg │ Göbölyös Kristóf

Translate »