Iparművészeti Múzeum

kiemelt közösségi terei | belsőépítészeti koncepció terv, Budapest Hungary

Izgalmas kérdés az, hogy manapság – hála az okatatásnak, a művészettörténeti albumoknak, a Google Art-nak stb. – az emberek a híres/fontos design- és műtárgyak jelentős részét szinte csak reprodukciókról és virtuális túrákról ismerik, élőben nagyon kevés az, amivel találkozhattak. Bár maga a közlekedés lehetővé tenné, hogy relatíve gyorsan bejárjuk a világ legfontosabb múzeumait, „pár óránként országot váltva”, de erre sem ideje, sem pénze nincs a nagy többségnek, mivel manapság a műtárgyak, de maguk a múzeumok is, percek alatt bejárhatóak, megismerhetőek virtuálisan. Izgalmas, hogy a londoni design múzeumból elkattintva pillanatok alatt az Iparművészeti múzeumban „ténfergek” virtuálisan 3D-ben.

Mégis, az iparművészet remekei nem arra készültek-e, hogy megfogjuk, használjuk őket? De. Meglátásunk szerint egy iparművészettel, design-al foglalkozó múzeum feladata, hogy a lehető leg több iparművészeti, design- és kézműves használati tárgyat ki is próbálhassuk, megismerhessük.

Ugyanakkor maga a tér is egy építő- és iparművészeti remek, ami élőben bejárható, e miatt nagyon jó gondolatnak tartjuk a földszint szinte teljes ingyenes megnyitását a látogatók felé.

A MÚZEUMI BERENDEZÉSEK: Együtt kezelve azokkal a tárgyakkal, amelyeket Lechner már a múzeummal egyidőben megtervezett (pl. hirdetőtábla) , fontos szempontként tartjuk szem előtt, hogy azok a berendezések, amelyek kiszolgálják a múzeumot (tárolók, pultok, egyéb installációk, display-ek stb) jól illeszkedjenek a meglévő épület értékeihez, kellő alázattal szolgáljanak és visszahúzódóan töltsék be a funkciójukat. A közösségi terekben elhelyezendő, általunk tervezendő tárgyak ebben a felfogásban készülnek. Olyan tárgyakat szeretnénk létrehozni, amely időtlen, és illeszkedik mindenféle esztétikához és építkezik a Lechneri tradícióból – de mai szemmel, mai üzenetet hordoz.

Ez lett a PIXEL, mármint ahogy mi elneveztük azt a 40x40x40cm es alapmodulból kiinduló, alapvetően rácsszerkezetekből és panelekből építkező térstrukturát, amelyből a kiszolgálópultokat, az info-displayeket és magát az aulatér fő szervező egységét is konstruáljuk, a Pixel cloud-ot.

Általános javaslatok a pályázattal érintett tervezési területek Hasznosítására vonatkozóan:

Az új szárny-beli étterem hangsúlyának csökkentése: alapvetően szendvicsbár és tejivó-szerű üzemeltetés, egyben az üzemi éttermi funkcióval,  ahol korlátozottan, – jellemzően hétvégén – menü is kiadható. Az étterem összevonása – közös üzemeltetéssel – a központi aula-beli jelentősebbé váló kávézóval, a pinceszinten és teraszon keresztül történő kapcsolat erősítése, kiterjesztése, a lehetőleg közös üzemeltető felügyelete alatt!

Az új étterem a nappali funkciójában elsősorban a hétvégi étterem igény – és az itt dolgozók kiszolgálására van felkészítve korlátozott főttétel-menüvel.

Az új szárny-beli étterem funkcióinak kiterjesztéseképpen az esti bár jellegű kiszolgálás megjelenése, ahol a party és rendezvény kertben elhelyezett másik bárpulttal együttműködve (az aula kávézó ekkor már zárva lehet) kerti cégrendezvények-, vagy a közönség felé nyitott partyk, rendezvények kiszolgálása. A bejárat ekkor a Hőgyes E. u. felől az „új szárny” bejáraton át történik.

Az Új étterem így üzemel 11-15 ig , majd esti üzemben 15 – 24h ig. Nagy előnye a kertnek a környékbeli szórakozóhelyekkel szemben, hogy éjszaka vélhetően nem kell 22h kor bezárni, ugyanis az udvar jelentős mértékben „fogja” a hangot.

Az Építész terv szerinti pop-up kávézó jelentőségének növelése, kiterjesztése egy komplex kiszolgáló egységgé: aula-kávézó, amely a teret rendezvények esetén is képes kiszolgálni (catering), működik a térben felállítható coworking jellegű egységek kiszolgáló kávézó-szendvicsező-sütiző egységeként is, ami összeköttetésben van az étteremmel (pince szinti feltöltési útvonal), illetve képes kiszolgálni az Új étteremmel közös teraszt az Új étterem és Aula-kávézó között.

Az épületen belül, önálló megközelíthetőséggel egy jól szeparálható exclusive kávézó és VIP longue kialakítása, a múzeumban fellelhető eredeti Thék Endre villa falburkolatainak, berendezéseinek felhasználásával, kópiák alaklmazásával. Ez a tér szintén értékesíthető rendezvényteremként, de üzemeltethető a nagyközönség részére exclusive kávézóképpen is.

P U B L I K Á C I Ó K

Iparművészeti Múzeum Rekonstrukciója | 2013. szeptember, lukacsesvikar.hu

T  E  R  V  E  Z  É  S 

belsőépítészeti tervezés │ Art Front Hungary Kft.
belsőépítész vezető tervező │ Göbölyös Kristóf
belsőépítész tervező │Bakó Attila, Fodor Attila
építész tervező | Vikár és Lukács Építésstudió Kft.
építész tervező | Lukács István, Vikár András, Mangel János
tervezés éve│ 2017
ügyfél │ Vikár és Lukács Építésstudió Kft.
cím │ Budapest IX., Üllői út 33-37. Hungary
tervezési terület │ cca. 33.000 m2

fotó│©Vitáris László, ©Europadesign

szöveg I Göbölyös Kristóf

renderings